Bergshamranoveller.

Vem skriver bästa Bergshamranovellen, frågade vi på affischer och i medlemsbrev hösten 2014.

”Novellen kan handla om vad som helst och utformas hur som helst. Enda villkoret är att den handlar om, utspelas i, eller avspeglar Bergshamra. Den kan vara traditionell eller experimentell, historisk eller utopisk, realistisk eller surrealistisk, komisk eller tragisk, poetisk eller satirisk …” som Leif Nylén uttryckte det.

Till vår stora glädje hade vi i början av januari 2015 fått in hela 47 bidrag.
19 i kategorin unga upp till 18 år och 28 bidrag från vuxna. Och de kom verkligen att variera både till form och innehåll, men med siktet inställt på Bergshamra.

Juryn bestod av Leif Nylén, poet och kritiker, boende i Bergshamra, Gun Ekroth med mångårig erfarenhet av novellen som konstart genom sitt arbete på Sveriges Radio, samt undertecknad. Vi hade ett grannlaga uppdrag.

Lördagen den 21 februari presenterades pristagarna vid ett möte på biblioteket. Vinnaren i vuxengruppen Johanna Olsson fick priset 1.000 kr och läste upp sin novell ”Axel och jag”. Tre författare i vuxenkategorin fick dessutom hedersomnämnanden. Ungdomsprisets summa delades på fyra författare, som var och en fick 250 kr: Edith Granlund, Amanda Hjalmarsson, Lilla Réthi och David Rindsjö Smith. Samtliga pristagare var närvarande.

På vår vårfest på Kafé Sjöstugan den 11 maj läste jag upp de tre hedersomnämnda novellerna i vuxenkategorin, skrivna av Tom Fahlén, Stina Kockum och Dana Rechowicz. Den 22 maj besökte jag Bergshamraskolans aula och läste där upp de fyra vinnarnovellerna i ungdomskategorin, pratade om novellskrivandets konst samt tog upp vinnarna på scenen för intervju och varma applåder.

Elevernas noveller utspelas ofta i skolmiljö; våld och mobbning, men också övernaturliga händelser, som ibland visar sig vara en mardröm. Superkon kan jaga Gondrei över Bergshamra torg, och en liten invandrarflicka får inte låna den bok hon vill på ett bibliotek. Vid Kraus grav händer kusliga saker vid midnatt och i en av novellerna befinner vi oss år 2945 i ett Bergshamra förött av ett tredje världskrig.

När man läser novellerna i vuxenklassen slås man av den kärlek som finns till Bergshamra som geografisk plats och hemvist. Flera av novellerna ger historiska aspekter, från den mystiska händelsen med det nedskjutna tyska flygplanet under kriget till det mångkulturella livet i Kungshamra på 70-talet.

Det finns de som kan berätta om hur man ännu på 70-talet kunde köpa mjölk hos bonden i Södra Bergshamra eller om ett autentiskt bankrån, som ägde rum på torget i början av 80-talet.

Ett kåserande bidrag beskriver med viss twist livet i koloniområdet med dolda jacuzzis under grönskan för de verkliga livsnjutarna.

Flera författare låter sina berättarjag få visa Bergshamras skönhet för någon tillrest vän. Det finns också en suggestiv berättelse i ”Kvällsbesökaren”, om döda människor, som blir till ugglor som häckar nere vid Tivoliudden och ibland besöker sina gamla lägenheter i Bergshamra och deras nya innevånare.

Barnboksförfattaren Inga Borg, som i många år bodde nere i Ulriksdal, porträtteras fint i en berättelse.

Här finns också noveller som innehåller människoöden, relationer och ensamheter i vårt Bergshamra.

Samtliga vuxennoveller kommer från och med i höst att kunna läsas i en pärm på Bergshamra bibliotek. Lär känna din hemort genom dess skrivande inne-vånare !

/Kerstin M. Lundberg

De vinnande novellerna

Vinnare vuxennoveller
•  Johanna Olsson - Axel och jag
Hedersomnämnande vuxennoveller
• Tom Fahlén: ”Flugan i bärnstenen”
• Stina Kockum: Växa upp”
• Dana Rechowicz: ”Lillen”
​Vinnare barn- och ungdomsgruppen
• Edith Granlund: ”Kraus grav”
• Amanda Hjalmarsson: Dit ingen vågar gå, dit vågar ingen komma”
• Lilla Réthi: ”Boken”
• David Rindsjö Smith: ”Ett vardagligt problem”