Reportage 2021

Deise Andrade Group - 22 augusti

Äntligen konsert vid Kafé Sjöstugan igen! Efter ett lååångt pandemiuppehåll blev det så äntligen möjligt att anordna en sommarkonsert vid Kafé Sjöstugan igen. Med en sittande publik och avstånd mellan platserna bjöds den konsertsugna publiken på brasilianska klassiker med skönt gung av Deise Andrade, sång, Homero Alvarez, gitarr, Arnold Rodriguez, piano, Juan Mendoza, elbas, och Ola Bothzén, trummor.

15 aug

Trumworkshop

Söndagen 15 augusti anordnade Bergshamra för alla en Trum- och rytm-workshop  En av deltagarna mycket uppskattad söndagseftermiddag med slagverkaren och truminnovatören Valter Kinbom vid Kafé Sjöstugan.

13 juni

Discgolf vid Svedenängen

Söndagen 14 juni arrangerade Bergshamra för alla en introduktion i discgolf med Järva on Wheels från Järva discgolfklubb. Bergshamra har sedan ett år en egen discgolfbana vid Svedenängen  och Järva on Wheels gav nu för andra gången en introduktionskurs för intresserade deltagare i denna roliga sport som vuxit starkt under senare år. 

10 juni

Bergshamravandring

Torsdagen 10 januari arrangerade Bergshamra för alla en guidad vandring i området med bergshamrabon Michael Karlsson, populärhistoriker och guide i Solna och Stockholm. Michael berättade mycket engagerat och intresseväckande om Bergshamras unika natur och dess historia, från 1500-talet då de stora ekarna vid Brunnsviken började växa och Gustav Vasa förstatligade marken som tillhört katolska kyrkan, fram till idag.  Michael berättade bl.a. att Solna har ett av de största bestånden av skyddsvärda ekar i norra Europa, 774 st, och att en majoritet av dessa finns i området runt Bergshamra. Under vandringen gav sedan Michel en mycket spännande exposé över olika tidsperioder i Bergshamras historia fram till idag. 

Du som är intresserad av att läsa mer om Bergshamras historia kan  hitta bilder och korta faktatexter under rubriken Historia här på hemsidan
 

22 maj

Biologiska mångfaldens dag

Lördagen 22 maj genomförde Bergshamra för alla, Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg och Förbundet Ekoparken för första gången den Biologiska mångfaldens dag vid Tivoliområdet i Bergshamra. Under dagen anordnades totalt fem vandringar under ledning av Henrik Waldenström från WWF och Förbundet ekoparken, Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog, Naturhistoriska museet och Jesper Sollerman, ornitolog och bergshamrabo. Det fanns också möjlighet att på egen hand delta i artbingo och fågelbingo. 


Under rådande omständigheter, med restriktioner för antalet deltagare till högst 8 personer, så var det ändå 40 personer som vandrade i Tivoliområdet och under kunnig ledning upptäckte artrikedomen i närområdet. Nästa år hoppas vi kunna genomföra denna dag med betydligt fler deltagare!

15 maj

Plantbytardag

Söndagen 15 maj anordnade Bergshamra för alla en plantbytardag med visningskupa och frösådd för de yngre vid Kafé Sjöstugan.