Gretas Gamlingar

Gretas Gamlingar I Bergshamra har nu funnits i fyra år. Varje fredag träffas vi kl. 12 på Bergshamra torg. Vår ambition är att skapa opinion för ett bättre klimat. Vi har studiecirklar, arbetsgrupper och samarbetar med andra. 6 mars delade vi ut Klimatboken till Solnas styrande politiker. Den 31 mars träffar vi Liberalerna för samtal. 

Kontakt Peter Lamming, plamming@hotmail.com 

Mer har hänt

Vi har träffat PRO:s ordförande i länet och pratar om hur vi kan få med oss fler I klimatarbetet. Vi har delat ut Klimatboken till journalister på SVT och SR. Och den 25 maj kom åtta "Gretor" inbjudna av miljöborgarrådet och miljöstrategen till Stadshuset. Vi planerar en Klimatdag tillsammans i höst.

Sommaruppehåll

”Gretas Gamlingar gör ett uppehåll i sommar (9 juni till 25 aug), men under tiden förbereder vi en ny studiecirkel, kontakter med ICA, COOP, Biblioteket och andra.
Vi ger aldrig upp, som vi sjunger på torget. Tänk klimatsmart i sommar. Läs mer på Facebook Gretas Gamlingar Bergshamra”.

Schweiz seniorer stämmer regeringen
Nu höjer även seniorerna i Schweiz sina röster och stämmer regeringen inför Europadomstolen för att landets klimatpolitik är så usel att den riskerar de äldres liv. Info www.klimaseniorinnen.ch Vi i Bergshamra stöder dem helhjärtat. Värmeböljorna till följd av klimatförändringarna drabbar främst äldre och sjuka.


Föredrag för PRO

I veckan höll Peter Lamming föredrag om klimatet för PRO. Gemensamt gjorde man en lista på vad man själv kan göra för att bidra till en bättre framtid. Kam gärna och prata med oss på Bergshamra torg fredagar kl. 12.00

Glad Påsk!

Vi önskar alla en glad påsk! Vi ses igen på fredagen den 14 april vid biblioteket kl. 12.00
Den 14 april kommer också ombudet för Coop och berättar om miljösmarta satsningar.


Pärlplatta

Klimatkrisen har accentuerats av flera rapporter i mars: den från FN:s expertorgan IPCC, den av svenska riksdagen tillsatta Klimatpolitiska Rådet, samt Regeringskansliets Agenda 2030. Alla pekar på att Sverige ökar utsläppen, trots att man lovat motsatsen (Paris2015). ÖKA TAKTEN, SISTA KVARTEN!

Den finurliga pärlplattan har kanske någon på förskolan tillverkat i sympati med Gretas Gamklingar och till stöd för den livsviktiga klimatkampen.


På vår sedvanliga manifestation för klimatet på fredagarna kl. 12.00 utanför biblioteket, mötte vi 22 aktivister, tre unga studenter, som bjöd in oss till sin folkhögskola där de gör en podd på temat. Under veckan har vi skrivit brev till diverse tidningar.

Klimatdemonstration

Första klimatdemonstrationen i Bergshamra gick av stapeln 17 mars 2023.
Gretas Gamlingar samlar varje vecka ett stort antal aktivister. En studiecirkel pågår kring Klimatboken. Ett Öppet brev har sänts till ledamöterna av Riksdagen. Och mycket mer är under planering. Till och med MSB-myndigheten för samhällskydd skriver i sitt flygblad om klimatkrisen, som vi står inför.

Öppet brev till Sveriges regering

Gretas Gamlingar besökte politikerna i Solna Stadshus.

 Måndagen  6 mars 2023 fick de styrande i Solna stadshus besök av 18 Greta Gamlingar från Bergshamra. De överlämnade Klimatboken till partierna och hade sen ett möte med kommunalråden om tidsplanen för att upprätta Klimatkansliet, sätta upp solceller på stadens byggnader och sluta använda fossila fordon i kommunens tjänst.