Se bild och filmreportage från Bergshamra för allas och andra bergshamraföreningars evenemang och aktiviteter under 2023.
Fredagen 20 oktober spelad BaMbAm - Max Schultz, André Ferrai och Bengan Jonasson- egenkomponerad musik med inslag av jazz, blues, rock, m.m. i Kafé Sjöstugan som förstås var utsåld denna mörka höstkväll.
https://www.ferrarhythm.com
https://www.facebook.com/Benganmusic
https://www.facebook.com/BaMbAmTrio
I den mörka septemberkvällen bjöd Lisa Långbacka på dragspel och Lisa Rydberg på violin publiken i den fullsatta Kafé Sjöstugan på en magisk musikstund.
Helgen 25-26 augusti bjöd Kafé Sjöstugan och Bergshamra för alla på tre konserter som på grund av det regniga vädret fick hållas inomhus istället för i Kafé Sjöstugans trädgård som det var tänkt.
Under fredagkvällen var det dags för Riltons vänner att för tredje gången besöka Kafé Sjöstugan (och alla tre gångerna har det regnat!) Publiken i den fullsatta Kafé Sjöstugan fick denna kväll lyssna till en a capella-grupp i världsklass och vi som var med önskar förstås att det inte ska dröja allt för länge innan Riltons vänner besöker Kafé Sjöstugan för fjärde gången!
Lördagskvällen bjöd på en dubbelkonsert med Malin Foxdal trio, med svensk folkmusik och finstämd visa, och duon Symbio som bjöd på ett alldeles eget sound med vevlira och dragspel. Malin Foxdal är en favorit för publiken i Kafé Sjöstugan och har uppträtt här ett antal gånger under åren.
Missade du årets konserter så kan du de filmklipp från dem här under.
Barnteater
Söndagen 27 augusti strålade solen åter över Bergshamra och den stora skara barn och föräldrar som samlats för att se Marionetteaterns Var är vargen?- En annan Rödluvan. En föreställning som visats många gånger vid Kafé Sjöstugan och alltid möts av en lika engagerad ung publik.
Internationella dagen för biologisk mångfald, den 22 maj, instiftades av FN 1993 för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. Runt om i landet anordnas olika aktiviteter runt den 22 maj och i år anordnade Bergshamra för alla för andra året i rad fågelvandring, växtvandring, fågelholksbygge, m.m., söndagen 21 maj.
Jesper Sollerman ledde två mycket uppskattade fågelvandringar där vi bl.a. fick se eller höra: Fisktärna, Gröngöling, Skäggdopping, Ärtsångare, Koltrast, Trädgårdssångare, Skrattmås, Sothöna, Silltrut, Nötväcka, Svarthätta, Rörhöna, Skata, Kråka, Kaja, Talgoxe, Storskrake, Ringduva, Gräsand, Storskarv, Knölsvan, Fiskmås, Svart och Vit flugsnappare, Ladusvala, Törnsångare.
Den första gruppen fick också se en Kattuggla, väl gömd i en av de gamla ekarna (se bilderna!)
I den lika välbesöka växtvandringen fick deltagarna under Janne Karlssons kunniga ledning upptäcka den mångfald växter som nu exploderar runt Tivoli i försommarvärmen och vid Kafé Sjöstugan stod Mia Simm och Åke Sperens som har bikupor vid de nya odlingslotterna och vid Ulriksdals begravningsplats och förevisade ett bisamhälle samt sålde närproducerad honung. I Kafé Sjöstugans trädgård stod också Peter Malmsten och hjälpte intresserade att bygga fågelholkar
Söndagen 7 maj ledde Michael Karlsson, professionell guide hemmahörande i Bergshamra, en vandring i området runt Järva krog. Vandringen startade vid Solna ridskola där ett gravfält från järnåldern visar att människor bodde uppe på Brunkebergsåsen redan för mer än tusen år sedan, då Brunnsviken, Råstasjön och hela vägen till Säbysjön i Järfälla var en enda stor havsvik.
I den branta backen upp till Solna ridskola kollapsade den portugisiske maratonlöparen Francisco Lázaro under sommar-OS 1912. Han hade smort in sig med fett för att försöka skydda sig mot solens strålar, vilket ledde till att han inte kunde svettas och fick värmeslag i den 30-gradiga värmen. Han avled dagen därpå på Serafimersjukhuset.
I den nybyggda Järvastaden på andra sidan E4 finns Drottning Kristinas esplanad. På denna plats samlades drottning Kristinas kröningståg år 1650 för avfärden till Ulriksdals slott, som då hette Jakobsdal, och från vilket kröningståget utgick. Detta är det mest påkostade kröningståget i Sveriges historia, I tåget fanns bl.a. kameler.
Där den nya Järvastaden nu ligger fanns under åren 1919-1960 Ulriksdals galoppbana. Söder om Gamla Enköpingsvägen uppfördes det så kallade "Hästskostallet" med plats för 24 tävlingshästar. Stallet flyttades 1993 till Överjärva gård och rymmer idag ett kafé och Solna naturskola. I nya Järvastaden finns också Britta Kolas gata. Britta-Kola var en av få kvinnliga galopptränare. Hon hette egentligen Britta Strokirk och extraknäckte med att koka kola på Överjärva gård.
Huset Majhill stod i 90 år som ensam stadsbyggnad i jordbruks-omgivning. Byggmästare Svan uppförde huset år 1911. Hans fru hette Maj och hans svärmor Hilda, därav namnet Majhill. Byggmästarens plan var att bygga ett område som liknande Råsunda, men planerna gick om intet och Majhill blev det enda huset i sitt slag i området.
Tornvillan, som egentligen heter Sofielund, uppfördes i början av 1900-talet av Ernst Gustavsson, som hade ett gips- och betong-gjuteriföretag. Huset var det första i Stockholmstrakten som fick ett fundament i gjuten betong.
Inbäddad mellan flerbostadshus från 50-60-talet ligger Ritorps gård. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes omkring 1770. Gården anlades upphöjd på en stenterrass och fick en ståndsmässig herrgårdsbyggnad med kringliggande trädgård och park.
Årets andra konsert i Kafé Sjöstugan, fredagen 5 maj, värmde publiken i den fullsatta Kafé Sjöstugan i den kyliga vårkvällen med jazz, ballader och Beatlestolkningar. Lyssna till delar av innehållet här under.
Fredagen 14 april bjöd - Olle Linder, gitarr
- Caroline Schröder , sång
- Natasja Dluzewska, fiol
- Valter Kinbom, slagverk
publiken i den fullsatta Kafé Sjöstugan på en oförglömlig musikalisk kväll.
Missade du konserten så kan du se ett utdrag ur filmen här under.