Reportage 2024

Se bild och filmreportage från Bergshamra för allas och andra bergshamraföreningars evenemang och aktiviteter under 2024


Vandring vid Stocksundet

Söndagen 8 september anordnade Bergshamra för alla en vandring med den populära guiden Michael Karlsson, boende i Bergshamra, i området runt Stocksundet, I strålande sol och 25 gradig värme fick de som lyckats få biljetter till den fulltecknade vandringen en historisk exposé över detta område, som kanske inte är så väl känt för alla Bergshamrabor.

Bilder: Thomas Liljegren  

Text: Thomas Liljegren, Peter Lamming, Danderyds hembygdsförenings hemsida, Wikipedia

Grosshandlarvillan

Vandringens första  stopp var nere på Alnäsvägen  nedanför Berga äldreboende. Grosshandlarvillan byggdes 1854 åt grosshandlare Stark och marken vid Stocksundet såldes av bröderna Cederlund, som blivit förmögna på att göra punsch  Huset låg  då ute på landet och i en helt  annan miljö än vid den starkt trafikerade. 

i huset bredvid bodde Louise Walldén, som startade Grupp 8 och Leif Nylén som var med i proggbandet Blå Tåget. "Staten och kapitalet" framfördes för första gången i Leif Nyléns trädgård nere vid Stocksundet

Färjeläget på Danderydssidan

Det gamla färjeläget på Alnäsvägen

Över Stocksundet fanns det  länge enbart färjetrafik. Det betydde att alla som ville norrut mot Roslagen och vidare till Finland från Grisslehalm  eller från Roslagen till Stockholm måste åka färja.   

Färjekarlarna kunde vara rejält dryga mot roslagsbönderna som ville in still Stockholm för att sälja sina varor. Allmogen i Roslagen klagade också vid 1697 års riksdag på den besvärliga överfarten vid Stocksund. Mörka iskalla vinternätter kunde bönderna få stå i flera timmar utan att lyckas väcka de sovande färjkarlarna.



På Stocksundsidan i Danderyd finna husen från färjetiden på 1600-1700-talet fortfarande kvar., bevarade i originalskick. Bengt Färjare var den först namngivne färjaren vid Stocksundet, Han verkade under mitten av 1600-talet och har fått gatan vid färjeläget uppkallad efter sig.


Broarna

Den första bron, en pontonbro,  kom i början på 1700-talet. 1825  uppfördes en ny bro som tjänade till 1935 men revs först 1958. Bropenningar erlades ända in på 1900-talet: gående och kreatur 1 öre, vagnar och slädar med två hästar 9 öre och bondvagnar 5 öre. En hjord på 10 får kostade 1 öre. Öppnande av vindbron kostade 19 öre för varje fartyg. Taxan moderniserades in på 1900-talet: velocipedåkare kostade 2 öre, samma som för ryttare. Automobil kostade hela 9 öre.

Gamla riksvägen och snickarglädje

Gamla riksvägen

En del av gamla riksvägen från Stockholm ned till Stocksundet finns fortfarande bevarad med kullersten och vägräckesstenar.

Snickarglädje

Vid gamla riksvägen ligger  villa Alnäs och villa Borganäs  från 1890-talet, med mycket snickarglädje.

Falska fönster

Falska fönster som ska ge illusionen av riktiga fönster med gardiner och blomkrukor.

Stocksundstorp

Villaområdet Stocksundstorp som från 1920-talet och framåt växte fram runt Stocksundstorps gård föregicks en kort tid runt 1917 av ett tivoli, då hästhandlaren och fastighetsspekulanten Friberg, som köpt marken för att sälja villatomter, inte lyckades sälja dem som han förväntat sig, Istället försökte han sig på tivoliverksamhet men tivolit existerade bara något år. Grindstolparna finns dock kvar.

Stocksundstorps gård

,Stocksundstorps gård uppfördes på 1750-talet av brukspatron Claesson och skänktes runt sekelskiftet 1800 av prins Fredrik Adolf (Gustav III:s bror) till hans mätress, balettdansösen Sophie Hagman. Gården bytte sedan ägare ett flertal gånger  och renoverades i slutet av 1800-talet av  Gustaf Sällström, som var byggmästare för nya Kungliga operan och ansvarig för rivningen av den gamla operan, från vilken han flyttade över värdefulla inredningsdetaljer till Stocksundstorps gård. Läs mer om Stocksundstorps gård på Wikipedia

Fjällstugan

Fjällstugan på Alnäsvägen 4 byggdes redan 1854 som sommarstuga och går i nationalromantisk stil. Området runt om bebyggdes sedan  stegvis från 1930-talet och fram till 1970-talet,

Bockholmen

Bockholmen har även kallats Ålkisteholmen. Här finns två fornminnen i form av stenformationer från yngre järnålder (400-1050 eKr) . Det är farledsgravar, anlagda för sjömän  sm dött i dessa vatten. Då låg gravarna betydligt närmare vattnet och syntes tydligt för förbipasserande. Landhöjningen beräknas vara 5 meter per tusen år.

Himlabacken

På berget vid Ålkistan uppfördes ett helt nytt kvarter 1989-1991, kvarteret Sfären med Himlabacken. 

Evangeliska Brödraförsamlingen – Herrnhutarna lät bebygga området varsamt och i postmodern stil Tanken var att man skulle kunna flytta mellan de olika  huskropparna allteftersom man åldrades. Glädjen för de som var under 40 år, Friheten för de som var mellan 40 och 60 och för äldre Tryggheten.för de äldre . I dag ägs kvarteret Sfären av Stena fastigheter som har 231 lägenheter i området.


Ålkistan och koloniområdet

Ån vid Ålkistan hade i århundraden varit passage mellan Lilla Värtan och Brunnsviken men blev genom landhöjningen så grund att den vid 1800-talets mitt inte längre var farbar..  1863–1864 sprängdes en kanal upp och öppnades för trafik 1865.  Det medförde att vattennivån sänktes med cirka 1,25 meter och den dåliga vattenkvalitén i Brunnsviken förbättrades påtagligt.  Koloniområdet vid Ålkistan började anläggas  1919 på initiativ av Anna Åbergsson och stugorna närmast Roslagsbanan är original från den tiden.


Emma Nilsdotter

Fredagen 23 augusti var det dags för sommarens sista utomhuskonsert som liksom konserten med Anna Gréta trio fick flytta inomhus på grund av det regniga vädret. Publiken som trotsat regnet och trängde ihop sig i Kafé Sjöstugan fick dock sin belöning i en bejublad konsert med country- och americanainspirerad sång och gitarrspel av Emma Nilsdotter

Anna Gréta trio

Onsdagen 21 augusti fick publiken i Kafé Sjöstugan lyssna till Anna Gréta trio med Anna Grétas personliga musik med inslag av jazz och folkmusik tillsammans med Samuel Löfdahl på elbas och Hannes Sigfridsson på trummor.

Ale Möller trio

Lördagen 3 augusti inleddes augustikonserterna vid Kafé Sjöstugan med storfavoriten Ale Möller som uppträdde med sin trio bestående av multiinstrumentalisten Olle Linder och pianisten och keyboardisten Johan Gradén. Den stora och entusiatiska publiken i Kafé Sjöstugans trädgård fick även denna sommar njuta av trions breda musikalitet och spexande på scenen. Titta på filmen här under för att få ett smakprov från kvällen.


Dubbelkonsert

Söndagen 16 juni var det premiär för årets utomhuskonserter vid Kafé Sjöstugan med en dubbelkonsert med Sofie Livebrant & Max Schuldt samt Sirocco.

Fågel- och kulturvandring  7 juni

Fredagen 7 juni anordnade Bergshamra för alla traditionsenligt en fågel- och kulturvandring med Henrik Waldenström, en av initiativtagarna till Nationalstadsparken. Tjugofem deltagare samlades denna morgon kl 07.00  i södra Bergshamra för att följa Henrik på en vandring runt den av Gustav III anlagda parken vid Tivoli-udden.


Esbjörn Hazelius och Johan Hedin

Fredagen 12 april underhöll Johan Hedin och Björn Hazelius en entusiastisk publik i den fullsatta Kafé Sjöstugan med egna kompositioner och ett axplock ur den svenska folkmusikskatten. 


Björn  Ferry

Björn Ferry, tidigare olympisk guldmedaljör i skidskytte och nu djupt engagerad i klimatfrågan, besökte Bergshamraskolans aula onsdagen 10 januari för att prata om sin bok "Hur fan ska vi ha det" och om hans familjs strävan att bli klimatneutrala till 2025. Samtalet leddes av Malin Wieser, boende i Bergshamra, med frågor till Björn om allt mellan himmel och jord men framför allt om vad vi kan göra för att bli mer klimatsmarta. Arrangörer för kvällen var Bergshamra för alla, Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg och Gretas gamlingar. Arrangemanget var också startskottet för en samverkansserie på tema klimatet där olika föreningar i Bergshamra kommer att bidra under samlingsnamnet Klimatsmart Bergshamra.