Reportage 2015

  • Fågelvandring
  • Vårvandring med jourhavande biolog
  • Treårsjubileum Bergshamrabibliotekets vänner
  • Bergshamra Pride
  • Rafa Brasiliero/Dear Neighbour
  • Augustikonserterna
  • Ljusfesten


Fågelvandring vid Tivoli

Fågelvandringen med Henrik Waldenström, en av initiativtagarna till Nationalstadsparken, eller Ekoparken som Henrik föredrar att kalla den, har blivit en vårtradition i Bergshamra. Denna blåsiga men soliga morgon den 23 april samlades vi 25 morgonpigga bergshamrabor för en två timmars vandring runt Tivoliudden. 

Som vanligt hörde vi många fler fåglar än vi såg, guidade av Henriks tränade öra. Vi fick också en mycket intressant kulturhistorisk och geologisk genomgång av detta så historierika område.


Vårvandring med jourhavande biolog.

Tisdagen 28 april samlades vi, drygt trettio bergshamrabor och några tillresta, vid Kafé Sjöstugan för en vårvandring med Didrik Vanhoenecker som är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuséet. Under två timmar, denna vackra men kyliga vårkväll, fick vi ta del av Didiriks imponerande kunkaper om alla de blommor, träd, gräs, insekter, fåglar och däggdjur som vi stötte på eller såg spår av. 

Allt mycket lättsamt och humoristiskt berättat vilket gav upphov till många glada skratt under vandringen runt Tivoliområdet..


Treårsjubiléum för Bergshamrabibliotekts vänner

Bergshamrabibliotekets vänner firade treårsjubileum på Sjöstugan den 11 maj 2015. Ordförande Vanna Beckman hälsade välkommen. Ett 30-tal medlemmar lät sig väl smaka av den goda maten. Kerstin M. Lundberg läste upp tre av novellbidragen om Bergshamra. Du kan ta del av bidragen i en pärm, som finns till utlåning på biblioteket. Så bra att vi fortfarande har stället kvar - och det växer i popularitet, liksom kulturföreningen Bergshamrabibliotekets Vänner. Bli stödmedlem du också! 100kr per år


Bergshamra pride 2015

Bergshamra Pride samlade för andra året i rad flera hundra deltagare i Bergshamra till en manifestation för HBTQ-rättigheter. Deltagarna marscherade från torget i södra Bergshamra till torget i norra Bergshamra där det hölls tal och bjöds på musikunderhållning av Nino Ramsby och Andrés Esteche and the Acoustic Combo.

Bergshamra bibliotek, som liksom de övriga biblioteken i Solna är HBTQ-certifierat, utgjorde fond för scenen.

Bland talarna var det nog Jesper Lindholm, ungdomspolitiker och medarbetare åt barn-, äldre- och jämställdhetsministern, som gjorde allra djupast intryck på publiken med sitt mycket personliga tal.

Begshamra pride är en lokal Pridefestival i Bergshamra som arrangeras av privatpersoner. Mer information finns på https://www.facebook.com/bergispride