BBV:s novelltävling 2018–19
på temat ”Det hände på Tivoli Udde”

När Horace Engdahl i oktober 2017 kom till BBV och föreläste om Gustaf Philip Creutz, författaren och diplomaten, som i slutet av 1700-talet lät greve Piper anlägga en engelsk lustpark åt honom i Bergshamra vid Brunnsvikens strand och när Solna kulturförvaltning i samma veva lät meddela att man nu fått ekonomiska medel att rusta upp inte bara Pipers park utan hela Tivoliudden, beslöt vi att temat för vår tredje novelltävling skulle vara ”Det hände på Tivoli Udde”. Novellen kunde utspelas i nutid eller i förfluten tid, men platsen skulle vara Tivoliudden.

Som tidigare vände vi oss till såväl vuxna som elever i Bergshamra-skolan. Vi fick in 82 bidrag varav 76 var skrivna av ungdomar under skoltid och 6 av vuxna deltagare.

Juryn bestod av Eva Bäckström, Kerstin M. Lundberg, Kerstin Rudstedt och Staffan Wahlén från BBV:s styrelse samt Gun Ekroth, som i många år ansvarade för programmet ”Novellen” i radions P1.

Den 16 mars 2019 hade vi prisutdelning på Bergshamra bibliotek med högläsning av de vinnande bidragen. Stolta elever och rörda föräldrar blandade sig med BBV:s vanliga medlemmar. En reporter från Vi i Solna bevakade evenemanget.

Skoleleverna valde ofta en fantasybetonad nutid och många lockades av miljön kring Kraus grav. I Agnes Risbergs (åk 4) berättelse hittade huvudpersonen en magisk ring vid graven och Viktor Ritums (åk 5) släppte loss Kraus egen zombie-armé med röda ögon. Zebulon Selling (åk 9) höll sig mer till realismen, när han beskrev ett inbrott hos MC-klubben Tjurskallarna. I Blanca Fuentes (åk 6) bidrag sörjer en flicka sin döda mormor och får en tröstande och dramatisk upplevelse i vattnet vid Kafé Sjöstugan. Alfons Santikos (åk 8) hade låtit sig inspireras av den gamla militärförläggningen uppe på kullen och vred upp verkligheten i sin novell och lät det bli fullt krig med tyskarna på Udden.

Även vinnaren i vuxenkategorin, Tom Fahlén, hade fastnat för resterna av militärförläggningen och ryktet om det tyska planet, som sköts ner därifrån under Andra Världskriget, en historia som tystades ner under kriget. Om själva händelsen och om efterspelet handlar hans vinnarnovell, som fått rubriken ”På Tivoli Udde hände absolut ingenting”.

Det allra bästa bidraget från Bergshamraskolan var skrivet av Yeva Hovsepyan (åk 7). Hon fantiserar lekfullt och begåvat kring Kraus och Gustaf III, vem det egentligen var som skrev Kraus gudomliga musik och vem som dödade Gustaf III och varför.

Läs det allra bästa bidraget från Bergshamraskolan
och den bästa vuxennovellen här:


Yeva Hovepyan - Swedish Mozart

Tom Fahlén - På Tivoli Udde hände absolut ingenting.


Övriga vinnarnoveller kommer att finnas i en pärm på biblioteket i Bergshamra


Bergshamraskolan:

Vinnare i åk 4:
Agnes Risberg

Vinnare i åk 5:
Viktor Ritums

Vinnare i åk 6:
Blanca Fuentes

Vinnare i åk 7:
Yeva Hovsepyan

Vinnare i åk 8:
Alfons Santikos

Vinnare i åk 9:
Zebulon Selling

Vinnare i vuxenkategorin:
Tom Fahlén